Ads 468x60px

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Voip: Φθηνή τηλεφωνία.

Για να μειώσουμε δραστικά το κόστος της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας η απάντηση λέγεται Voip (Voice Over IP).
Voip σημαίνει η χρήση του υπολογιστή μας (ή του smart κινητό μας) για να καλέσουμε ένα τηλεφωνικό αριθμό μέσω internet.

Κόστος κλήσης:
Οι κλήσεις προς σταθερά στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες του εξωτερικού...
παρέχεται δωρεάν από αρκετές εταιρίες παροχής Voip, για ένα χρονικό διάστημα συνήθως τεσσάρων μηνών. Όταν περάσουν οι 4 μήνες χρειάζεται να ξαναβάλουμε ένα ελάχιστο ποσό και μας ανανεώνει τους δωρεάν προορισμούς. Τα ποσά που βάζουμε κάθε φορά μπορούμε να τα ξοδέψουμε σε κλήσεις προς κινητά ή sms. Σε κάποιες χώρες του εξωτερικού, μερικές εταιρίες, εφαρμόζουν ένα ασαφές όριο δωρεάν κλήσεων (fair policy). Όταν το ξεπεράσουμε μας χρεώνουν για κάποιες κλήσεις αλλά μετά από λίγες μέρες έχει πάλι δωρεάν.

Οι κλήσεις προς κινητά δεν είναι δωρεάν, αλλά το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που μας χρεώνουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (0,22 - 0,41 ευρώ το λεπτό). Μια απο τις φθηνότερς εταιρείες, αν όχι η φθηνότερη, είναι η www.easyvoip.com με μόλις 0,018 ευρώ/λεπτό με πάγια χρέωση ανά κλήση 0,028 ευρώ. Δηλαδή αν μιλήσουμε 5 λεπτά θα πληρώσουμε 5*0,018+0,028=0,12 ευρώ ενώ με τα καρτοκινητά 1,1 ευρώ έως  2,05 ευρώ!
Το sms μέσω voip προς Ελλάδα κοστίζει γύρω στα 0,05 λεπτά, ενώ μέσω καρτοκινητού δεν είναι λίγες οι εταιρίες που χρεώνουν κοντά στο διπλάσιο, ενώ στα διεθνή φτάνουν 4-5 φορές παραπάνω.

Αν δεν μιλάμε πολύ στο κινητό, την καλύτερη λύση για δωρεάν σταθερά στην Ελλάδα και σχετική καλή τιμή στα κινητά (0,05 ευρώ/λεπτό) φαίνεται να δίνει το www.lowratevoip.com : με 10 ευρώ το τετράμηνο έχουμε δωρεάν κλήσεις στα σταθερά και 200 λεπτά προς κινητό.

Ποιότητα του ήχου:
Αν μιλάμε μέσω ADSL και έχουμε ειδική συσκευή voip (usb τηλέφωνο ή stickphone) η ποιότητα του ήχου συνήθως είναι καλή έως πολύ καλή. Μερικές φορές υπάρχει θόρυβος ή μικρή καθυστέρηση, ειδικά σε ώρες αιχμής. Αν κλείσουμε και ξανακαλέσουμε είναι πιθανόν να λυθεί το πρόβλημα.

Πώς γίνεται;
Αφού επιλέξω από την λίστα http://backsla.sh/betamax ποια εταιρία θέλω να χρησιμοποιήσω, από την σελίδα της εταιρίας κατεβάζω (download) το πρόγραμμα μέσω του οποίου κάνω την εγγραφή. Αφού βάλω το αρχικό ποσό  (ελάχιστο 10 ευρώ ή 10 USD), χρησιμοποιώ αυτό το πρόγραμμα για να κάνω τις κλήσεις. Οι τηλεφωνικοί αριθμοί πρέπει να γράφονται με την διεθνή μορφή, π.χ. για Ελλάδα ξεκινάμε με 0030 και μετά το νούμερο που καλούμε.
Κάποια κινητά smart είναι sip-enabled, δηλαδή μπορούν να κάνουν κλήσεις απευθείας μέσω voip. Κάποια όμως δεν επιτρέπουν την κλήση χωρίς wifi π.χ. με 3G. Σε αυτήν την περίπτωση κατεβάζουμε ένα πρόγραμμα (π.χ. για android το csipsimple) που επιτρέπει κλήσεις voip ακόμα και με GPRS, αλλά φυσικά η ποιότητα δεν είναι τόσο καλή. Από την άλλη όμως μπορούμε να κάνουμε σχεδόν δωρεάν κλήσεις από το κινητό μας. Το σχεδόν δωρεάν αφορά στο ότι με τις κλήσεις μέσω voip καταναλώνουμε κάποια Kbytes, τα οποία δεν είναι απεριόριστα στο κινητό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου